S...som i Köttbullar...

I min ungdoms dagar bodde jag ett tag i Göteborg. Jag har nämnt det tidigare men det var så tidigt i bloggen så det minns ni inte - eller har inte sett. Hur som helst så gick jag gymnasiet i Göteborg. Närmare bestämt på Burgårdens Gymnasium. Ligger precis brevid Scandinavium, och nära Liseberg. DET tyckte jag var allra häftigast när jag började där!

Gymnasietiden är i mitt minne en väldigt rolig och galen tid! Jag bodde inte hemma utan hade en lägenhet i Masthugget. Hemma hos mig häckade vi ganska ofta i och med att alla (nästan) fortfarnade bodde hemma. Det var bara Annika som också hade flyttat hemifrån. En annan kompis - Salua - och jag umgicks väldigt tätt. Vi praktiskt taget levde tillsammans, andades samma andetag och gjorde ALLT tillsammans!

Salua är ju inte ett svenskt namn - det har alla fattat. Exakt varifrån det kommer vet jag inte - och varifrån hon kommer exakt vet jag inte heller - och inte HON heller! Hennes pappa (Adel) kommer från Egypten. Hennes mammma (Leila) kom från Finland. På något sätt träffades dessa två i Tyskland (!). Flyttade till Libyen (jag vet...skitsnurrigt) och sedan till Sverige. Någonstans där mellan Tyskland och Libyen föddes Salua. Hon hatar frågan -"och var kommer du ifrån?". Vad ska hon svara på det ?

Leila finns inte längre hos oss - tyvärr, men jag minns henne väldigt tydligt. I Saluas hem pratdes nämligen - finska! Jag har inte sett många araber tala finska men här var iallafall en - Adel, Saluas pappa. Jag fattade ingenting till en början, men sedan lärde jag mig mer och mer. Först allt man inte ska lära sig och sen det man kan tänkas behöva ibland. Idag kan jag bara lite lite men läsa finska kommer jag aldrig att kunna. Inte då och inte nu. Att tvinga någon att läsa finska är ett straff!!

Saluas mamma talade klassisk finsksvenska - inte att förväxla med finlandssvenska - utan finsksvenska. Ni vet - alla K blir S och så vidare. Som att säga "S - som i Köttbullar" och så en finsk touch på det hela. Nu vet jag att Salua OCH Leila har och hade en stor portion humor, så jag kan berätta det här skämtet - eller snarare exprimentet. Om man kommer från Finland kan man ha svårt att säga B - det blir lätt P. Det som är lite konstigt är att inte heller P är lätt att säga - utan blir snabbt B. Vetetusan hur det går till. Men med detta faktum kan man hjälpa finska personer att tala svenska med följande övning:

Be dem säga "Paraply" - då blir det "Barably". MEN om man ber dem säga "Bara bly" så blir det istället "Para ply" - bra va!?

Jag har inte lösningen på hur man skall hjälpa dem att säga K istället för S - och det har tydligen inte HEMKÖP heller....


Kommentarer
Postat av: sonen

urhurh här får man veta hemlisar hit å dit ! op denna blogg du kan dela med dig det med världen men inte med din egen son där försvann all MAJOR SUCK UP som jag va skylldig dig JAJJAMÄN!!!

2009-05-25 @ 22:48:25
Postat av: Mie själv

Mamma här - lilla gubbilubben. Jag har inga hemlisar för dig. Du stannar bara inte och lyssnar din odåga. Du är fortfarande skyldig mig some MAJOR SUCKING UPP! Så lätt kommer du inte undan. Jag väääntar...puss puss

2009-05-25 @ 23:10:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0