Grävskopor till alla dagis och skolor, tack!

Det må finnas folk som har till uppgift att skapa träningsredskap för funktionshindrade barn. Ibland tycker jag att de vänder ut-och-in på sig och går över ån efter vatten på nåt sätt. Som att de glömmer att hämta inspiration från vardagen och istället gör så avancerade saker att de knappt går att använda, som dessutom är så tråkiga att man somnar av dem.

Ett hjälpmedel skall vara enkelt och roligt att använda. Enkelt att ta fram och inte minst enkelt att "montera" barnet i. Vi har en gåstol som är allt annat än enkel. När jag väl har fått i Neo i den är han inte intresserad längre. Ögonblicket är liksom förbi och då fyller den ingen funktion. Den har blivit stående mest för att varken jag eller Neo ids fippla med den. Den är säkert bra rent funktionellt, men Gud så besvärlig.

Här om dagen var vi på lekplatsen här utanför oss och där hade någon glömt kvar en grävskopa. Eller om de helt sonika lämnat den där för fler barn att leka med. Det var iallafall det vi gjorde. Den är väldigt enkel och inte speciellt avancerad, men den visade sig vara överlägsen när det kom till koordinationsträning.



Saken är den att vi försöker hitta träningsformer för Neos vänstra hand. Den har lite svårt att greppa, släppa och koordinera. Lite olydig kan man säga. Dessutom är den svårare att hantera när han med vilje skall göra något. Men här, på grävskopan, bara hände det automatiskt för att det krävdes. Förutom att han fick till ett bra grepp var han tvungen att koordinera båda händerna i vissa mönster för att kunna gräva alls. Utan att tänka gjorde han det som behövdes. Föra spakarna fram och tillbaka. Lyfta upp och ned. Sträcka sig framåt och bakåt för att justera balansen. Helt enkelt ett lysande träningsredskap, hämtat direkt ur vardagen och fullproppat med leksug.



I all sin enkelhet gjorde den här grävskopan vad ingent hjälpmedel hittills har lyckats göra - locka, träna och utmana. Kanske borde varenda dagis och skola där det finns barn med funktionshinder ha leksaker som är till för barn utan funktionshinder? Ibland behöver det inte vara så avancerat och specialutvecklat, eller ens anpassat. Dessutom är det många gånger så att en anpassad leksak inte är intressant för andra barn att leka med och då vill ju inte barnet det är anpassat för leka med det heller!

Kära hjälpmedelutvecklare, ta en titt på vad vanliga ungar leker med och utgå från det. Kanske kan det till och med vara så att det inte behöver nyutvecklas nåt dyrt, utan att det bara är att åka till närmaste leksaksaffär och inhandla det. Det vore nåt det! Grävskopor till alla dagis och skolor, tack!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0