Ett kapitel ur min kanske framtida bok...

Jag tänkte testa en sak. Blev lite modigare så här när krönikan publicerades. Den är ju inledningen till min än så länge icke existerande bok - eller ja...den finns ju på min dator. Nu tänkte jag bara ta ett av alla kapitel och lägga det här på bloggen. Ni får väldigt gärna tycka till. Texten är på intet sätt ristad i sten. Det här är en del av ett embryo till bok - min bok "Varför var det ingen som sa...?". Det är mina egna reflektioner och erfarenheter - inga absoluta sanningar. Bäst att säga också att det handlar om barn i allmänhet - inte om funktionshindrade barn, utan just bara barn...

Varsågoda - nu kör vi. Ett kärt ämne för oss som har barn.


Att sova - eller inte...


Inne i magen har bäbisen åkt med i din dygnsrytm. Då tycker jag att den borde ha en variant av natt- och dag känsla i sig när den kommer ut. Men nej. Barnet har ingen aning! Allting är nytt. En massa ljud som det aldrig hört förut. En massa folk och konstiga dofter. Ingenting stämmer. På dagarna känns det ganska tryggt för då hör det mammas röst och det är helt ok att bara somna rakt upp och ner var som helst.


Sedan kommer kvällen och mamma slutar prata. Alla ljud som är så sövande tar slut och det blir helt tyst. Då borde det vara läge att bara somna. Inte tusan heller! DÅ om aldrig annars kommer två pigga ögon som bara letar efter saker att titta på. Vaddå natt? Vaddå du trött? Kom igen! Jag upplever saker! En bäbis sover kors och tvärs den första tiden. Man kan inte få en pigg bäbis att sova. Lika lite som du själv kan flyga. Bara att gilla läget - gilla la-la läget. Man kan heller inte få en så trött liten bäbis att inte sova för att vara tröttare på kvällen! Det kommer inte förens de är ungefär 8 månader eller så om ni frågar mig.


Hur gör man då? Hur får man en bäbis att fatta att det är natt? Jag har inget facit, men det här har funkat för oss - utan några specialmetoder. Det handlar om rutiner. Om man varje kväll kl.19.00 tex. - oavsett om bäbisen är trött eller inte - badar (brukar få vilken bäbis som helst lite pömsig), sätter på pyjamas, ammar, nattar (var man nu gör det) så kommer barnet till sist att fatta att -"Aha, det här händer varje kväll när man ska gå och sova". Man kan tycka att det är helt överdrivet med pyjamasar till bäbisar MEN de är faktiskt ganska bra! De blir en del i en rutin som till sist kommer att hjälpa barnet att förstå att det är natt. Sedan kan det ju vara så att er rutin är att nattningen är amma barnet till sömns i er egen säng efter pyjamasen. Om det funkar fint är det ju toppen! Gör det som passar ER bäst. Strunta i alla - "Jaha, gör ni så...". Svara bara - "Japp, det gör vi!". Det är inte förens ni själva känner att det är ett problem som det är ett problem. Små bäbisar sover helt hoppigt  - det bara ÄR så. Tröttast och sömnigast blir de hos mamma och pappa - inte i en övergiven säng utan kroppskontakt. Det är i alla fall min erfarenhet efter 4 barn!


Vad innebär då att sova en hel natt? 8 timmar? Ha, glöm det! Det finns underverk som sover så men det är väldigt ovanligt. Har ni en sådan bäbis...grattis! Ni kommer att finna tid för sex så att ni får fler bäbisar. Vi andra har lite längre mellan barnen...


Om ett så litet barn sover mer än 5 timmar en natt utan att vakna har ni ett mönsterbarn. De sover liksom inte så länge. De är hungriga. Det betyder ju inte att de måste vakna och bli jättepigga efter de här 5 timmarna. Men du måste i alla fall vakna och mata bäbisen innan den somnar om. Det kan ta olika lång tid beroende på hur bra barnet suger osv. Oftast går det ganska fort. Sen, om man vill att barnet som faktiskt blir ganska trött av att bara äta, skall somna om och sova lite till så är mitt tips att man rapar det. Annars kommer det ofelbart att vakna om 20 minuter. Lagom till du har somnat om typ. En del barn rapar på en sekund, för andra tar det 10 minuter men du har igen det! En del barn kräks mycket när de rapar. De är inte magsjuka utan det är magen som är för full, helt enkelt. Överskottet kommer ut igen.


En del barn har bara bestämt sig för att man inte sover speciellt länge alls! Man kan vända ut och in på sig för att försöka få dessa barn att sova - utan framgång. Dessa barn kommer heller inte snällt att somna till olika metoder. De är bara jäkligt mycket piggare än alla andra - inklusive sina föräldrar. Blir det för jobbigt är det mest föräldrarna det är jobbigt för. Om det nu är någon tröst? Till er som är föräldrar till ett sådant barn kan jag bara säga - det kommer en dag när ni står utanför det barnets rum och gormar att "-Nu får du fanimej kliva upp!!!".


Kommentarer
Postat av: Anonym

Glöm inte att göra backup på dina mödor. För att säga det med klyshig ton.



Gör backup NU, om en timma kan det vara försent.

2009-07-27 @ 00:21:45
URL: http://www.jonvision.se
Postat av: Anna Lindell

Jag tycker du ska skriva den boken! Eller så kanske jag hinner före ;-) Trevlig blogg du har!

/ Anna

2009-07-27 @ 09:00:31
URL: http://www.metrobloggen.se/lindell
Postat av: Ema J

åååhh va glad jag blir av att läsa att det finns fler mammor som inte har det "perfekta" hemma.. läggning är för oss ett helt kapitel i sig.. vi har en son på 1½ som har fått för sig att sova är överskattat.. ibland tar det nästan 2 timmar att lägga honom. Ändå är han så trött att han ibland står och sover men ska ändå inte sova. Blev såå glad över att läsa hur det faktiskt är att ha barn, trots att vi bara har en så känner jag igen mig i allt vad du skriver förutom att eran läggning av barn verkar gå lite smidigare än våran. Ser fram emot att få läsa din bok om verkligheten med att ha barn.. Kram och tack för läsningen :)

2009-07-27 @ 10:04:27
Postat av: Mie

Ema J - kul att du blev glad. Det är ju tanken. Just det här när de står och sover, eller snarare står och INTE sover....fan, man blir ju galen! Hur svårt kan det vara att somna när man är skittrött tycker man ju. Men tydligen går det att låta bli och det är nog det som är själva haken på nåt sätt. De gör så för att DE KAN inte för att de vill. Och nej - vi har det långt ifrån perfekt. Vi har lagt ner alla teorier om perfekt, för det finns inte. Vad är perfekt då? När man har barn har man barn. När barnen är stora så har man andra bekymmer men mer tid för sig själv. Då saknar man att de är små - man är väl korkad helt enkelt! Det man inte kan få just nu det vill man ha. När de är små handlar det om egentid. När de är stora vill man INTE ha så mycket egentid. Man är aldrig nöjd. Hur som helst har vi bestämt oss för att varje tid har sin charm - vi slipper ju ändå inte ifrån den så det är lika bra att tycka om den!

2009-07-27 @ 12:54:31
URL: http://envanligblogg.blogg.se/
Postat av: Lena

När kommer boken? Vill läsa mer NU! : )

2009-08-06 @ 07:41:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0