Jag är inte världens smartaste kille...

Ibland blir jag så full i garv åt Neos sätt att uttrycka sig. Vi har under en ganska lång tid planerat att skriva till Tomten, men det har bara inte blivit av. Ikväll satt vi i soffan en stund och Mika bläddrade i en leksakskatalog. Plötsligt säger Neo i värsta sarkastiska tonen:

-"Alltså, jag är inte världens smartaste kille för jag glömmer hela tiden att skriva till Tomten. Det är så långt att åka dit. Men nu ska jag titta på Barda så får vi se om jag minns det efter det..."


Jag kan meddela att brevet till Tomten är skrivet med avslutningen "Jag älskar dig, Tomten. Kram Neo".

Jag är född så här

Jag visade en mycket nära person till mig boken "Doktorn kunde inte riktigt laga mig". Det är inte en roman, utan en bok som tar upp det här med hur barn ser på sin funktionsnedsättning. Vilka tankar de brottas med och alla de frågor som finns inne i deras små huvuden.

Jag var på en föreläsning med författaren till boken. Nu minns jag inte hennes namn, men kvällen var givande. Det här var när Neo var riktigt liten och många frågeställningar och andra saker som kom upp under kvällen rörde inte oss då i det stadie vi var i då. Men nu kan jag applicera många saker och situationer som finns i boken på vår vardag.

En sak jag minns speciellt var det här med hur man skulle tala med sitt barn om funktionsnedsättningen. Inte bara hur man skulle lägga orden utan det faktiska att berätta för sitt barn om skadan. Många gånger hade jag formulerat i mitt huvud vad jag skulle säga och förstod inte riktigt hur svårt det skulle vara att uttala orden. Att höra sig själv säga dessa tunga och djupt känslosamma ord till Mitt Barn.

Tipset vi fick var att sätta sig bredvid barnets säng när det sover och börja berätta. För att vänja sig vid att faktiskt uttala allt det svåra. För att göra det möjligt att alls säga orden. Min Gud vad jag har gråtit i mörkret bredvid mitt sovande barns säng! Hur många gånger har jag inte fått avbryta mig för att jag helt enkelt inte förmår fortsätta. Hur många gånger har jag inte börjat om för att återigen upptäcka att jag inte kan uttala orden som gör så ont. Som så i grunden skakar om hela mitt inre. Jag kan inte ens räkna gångerna.

Men så en dag kunde jag på ett ganska lugnt sätt ändå förmedla, både för mig själv och till Mitt Barn, hur det låg till. Jag hade så sakteliga vant mig vid att använda de tunga orden. De som snurrat i mitt huvud och inte alls låtit så svåra där inne, men som visade sig vara oöverstigliga när de kom ut. Tillsist kunde jag berätta för Neo om hans skada. Och en dag kunde jag berätta för honom när han lyssnade, utan att behöva avbryta mig.

Visst, jag grät. Men jag lyckades ändå förmedla till honom vad skadan innebar. Hur han drabbats av den och vad den betyder. Visserligen i väldigt enkla ord som passade hans nivå, men ändå. Efterhand har han blivit större och jag kan använda mer korrekta ord. Svårast av allt är att säga att han har en CP skada. Detta lilla ord väger så oerhört tungt i mitt sinne att när jag uttalar det blir det så mycket större än det egentligen är. Just ordet CP skada har jag inte sagt väldigt ofta, men vi har ändå talat om det. Berört det.

För Neo är det fortfarande ett svårt ord att förstå. Han kan inte greppa det men han vet ändå att det är just det ordet som betyder nåt. Som är förklaringen. En annan dag får vi gå in på vad det verkligen betyder. När han blir större.

För en tid sedan frågade han mig

-"Vad heter min skada på riktigt?"

-"Den heter CP skada på riktigt."

Jag såg att han inte visste vad det betydde men han tog det ändå till sig. Bär det med sig i sin lilla kropp, inne i huvudet som har så många frågor och funderingar att ta hand om. Han är ständigt beredd på att behöva förklara sig och berätta.

Som när vi kom till Panthera här om dagen och de öppnade dörren och sa:

-"Hej, hur är det med dig då?

Och den lilla killen, van vid frågan om vad det är med honom svarar:

-"Jag är född så här".

Han räknar alltid med att folk undrar vad som hänt att han missar frågan om hur han mår och istället för att svara "Tack,bra" svarar med att säga att han är född så.

Undrar när jag vänjer mig vid det?

Från djupet av mitt hjärta - TACK!

Idag fick jag betrakta en situation som värmde mitt hjärta så in i grunden att det kommer att vara varmt en lång tid framöver. Vi var och provade den berömda manuella rullstolen som man kan köra med bara en hand. Visst, den var häftig men vi hade kunnat prova vad som helst för det var inte själva hjälpmedlet som utgjorde det fantastiska. Det var något helt annat!

När vi kom till Panthera i Spånga utanför Stockholm skulle vi träffa Bernt. Han jobbar där och skulle hjälpa oss med utprovningen av rullen. Det var ett ganska praktfullt följe som var där: Neo, jag, sjukgymnasten, arbetsterapeuten samt en assistent till sjukgymnasten. Bernt var lite sen så vi väntade lite i ett  rum. Efter en kort stund kommer Bernt - inrullandes i rullstol.

Neo blev helt knäpptyst och tittade väldigt ingående och intresserat på Bernt. Det uppstod en ögonblicklig kontakt och jag såg hur Neo fylldes av frågor och jag tänkte absolut inte hindra honom. Under en tiondels sekund insåg jag att Neo aldrig träffat en vuxen i rullstol. Sen öppnade han munnen...

-"Kan du gå?" undrade Neo

-"Inte det minsta!" svarade Bernt

-"Men hur kom du hit då?"

-"Jag körde bil"

-"Hur då? Kan du trycka på alla knappar och styra bilen?"

-"Ja, det funkar fint"


Ungen var så full av frågor om praktiska saker och Bernt svarade så gott han bara kunde med ett tålamod från yttre rymden. De kom fram till att Neo kunde börja jobba hos dem sedan när det var dags. Det enda problemet med det, enligt Neo, var att han inte hittar dit själv så han vet inte hur han skall köra.

På ett ögonblick hade Neo fattat att också han kan komma att köra bil, ha ett jobb  och ett liv precis som Bernt. Ett stort lugn lade sig över hela ungen och jag bara såg hur extremt trygg han var i situationen. Mitt hjärta svämmade över och jag ville bara krama Bernt för att just han jobbade just där och bemötte Mitt Barn så fantastiskt!

Det borde vara ett anställningskrav att själv sitta i rullstol när man skall bli hjälpmedelsutprovare. Titeln är säkert avsevärt mer avancerad än så, men ni förstår ändå vad jag menar. Jag lovar att det skulle ge så mycket mer för alla inblandade om det var så att man mötte människor som förstår, verkligen förstår i detalj, vad vi talar om och vilka behov och problem som vi behöver hjälp med.

Tekniken att köra den manuella rullen med dubbelkommando på ena hjulet knäckte Neo på 20 minuter. Finliret kommer sedan. När han provkörde rullen ut ur rummet kom nästa upplevelse - det var inte bara Bernt som satt i rullstol på den här arbetsplatsen! Var och varannan hade egna hjul! Neo var fullständigt i himlen och pratade med alla. Han lyckades charma hela bunten så pass att han fick vara med vid fikabordet när de hade rast. Han satt där och tuggade kex och drack mjölk mitt bland alla och jag såg hur han kände sig som en helt vanlig kille bland personer som var precis som han! Helt  obetalbart och ett minne jag kommer att bära med mig på vår resa mot framtiden. Tack alla ni på Panthera som gav mig och Neo detta! Från djupet av mitt hjärta - TACK!


Lägesrapport

Jag har en liten pinne hemma nu igen. Hög tid för Botox med andra ord. Det är sådan skillnad på Neo med och utan Botox i kroppen. Allting blir jobbigare, inte bara att böja leder, armar och ben. Egentligen skall han ha Botox med ca 4 månaders mellanrum men i och med att han måste sövas är det inte helt enkelt att få behandlingstid. Hoppas bara att de snart hittar ett tillfälle för oss.

Imorgon skall vi prova ut en ny innerulle. Det är också på tiden. Den han har är för liten och han sitter som en påse nötter i den. Egentligen har han alltid gjort det. Varför vet vi inte. Vi har testat olika varianter för att fixa till det men ingenting hjälper. Dessutom kan han inte köra den själv i och med att man måste använda två händer. Vänsterhanden lyder inte riktigt så det är svårt att få den att rulla hjulet på sin sida. Tanken är att det kanske är möjligt att hitta en rulle man kan köra med bara en hand. Vi får se.

I övrigt händer det inte så mycket utöver det vanliga. Han går i skolan och är nöjd med det. Vi, liksom alla andra föräldrar så här års, har problem med vad man egentligen skall klä på barnen på dagarna. Är det kallt eller är det varmt, eller kanske både och? Gör mig galen. Och Neo svettig, alternativt iskall...

Visst, man kan använda lager-på-lager-kläder, men det ger resultatet att när man väl fått på eller av kläderna så är rasten nästan slut. Nåja, man får vara glad att det inte regnar på tvären iallafall.

RSS 2.0